Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Vort dukkehus

Elna og Jennies dukkehus - et projekt under udarbejdelse... 1. sal: Køkken og bryggers

 

På førstesalen har vi vort køkken og bryggers. Køkkenet skal have et bord med indbygget vask og bryggerset har et hjørnebord med vandpumpe og nedsænket metalbalje. 

 

 

Køkken

Køkkenet anno 2016 - gulvet er færdigt, hjørnebordet under konstruktion
og fliser ved komfur opsat

 

Klokketavlen på elevatoren har stået på venteliste i mange år,
men serien Downton Abbey gjorde, at projektet pressede sig på...

 
Det blev tid til, at jeg skulle lave "påskeæg" (2017) til min mor. Det blev til en klokketavle til køkkenet, så tjenestepigerne kan se, hvilket rum de bliver tilkaldt til.

Min inspiration af klokketavler/servants bells, der er fundet på nettet.


 


Jeg har som sædvanligt lavet en masse research til projektet, så jeg fandt også ud af, at jeg bestemt ikke var den eneste, der har fundet på at lave det til dukkehuset. På Facebook i marts 2016, lavede Heidi Katrine Hansen for eksempel en, som hun lagde på "Dukkehuse - Tips & Pral" undervejs i processen, så jeg fulgte jo ivrigt med.   De to første fandt jeg på nettet og ved ikke, hvem "designerne" er, men den sidste i rækken er den føromtalte.

Klokketavler/servants bells i dukkehus-størrelse.


Mine klokker skulle dog være noget anderledes, da jeg ikke ville have, de skulle være særlig store, så jeg har lavet dem selv. De er lavet af udborede ørenringslåse. Jeg har stukket en tandstikker ned i, både for at få den overflade, jeg skulle lime på fjederen, men også for at få pinden til knebelen, som jeg limede en lille guldkugle fast på.

Jeg skar tynde strimler af en øldåse og malede dem sorte med Penol 777 permanent tush. Derefter var de klar til at blive rullet op til en fjeder. Øldåsen blev ligeledes også brugt til at skære små strimler, som jeg malede med guld Posca-tush, hvorefter de fik en smule svaj i den ene ende og et lille hul. Det var så "styremekanismen" til snoretrækket.
 


Jeg lagde først en messingring, så stangen, der går op til snoren, så en guldfarvet grønlænderperle som basis for klokkefjederen. Da limen var tør, kunne jeg trykke fjederen ned omkring grønlænderperlen og jeg afrundede det med en guldblomst og hovedet fra en messingnål. 

Jeg havde en masse arbejde med de små skilte på computeren, men desværre forsvandt en masse "guld"-detaljer i udprintet, fordi de var så små. Jeg laÄ·erede dem og så valgte jeg at klippe kanten med en mønstersaks, da jeg ikke ville kunne klippe lige så nøjagtigt i den størrelse. For at kompensere for de manglende detaljer tegnede jeg en tynd streg hele vejen rundt ved kanten. Skruehullet var også næsten forsvundet, så jeg tegnede en sort prik og en guldprik oveni, og det virker faktisk ret godt. Jeg printede ud på 260 grams glittet papir, hvorved jeg fik en anelse kant, der også fik lidt guld. Skiltene blev buet og skruen fremhævet. 

 
Den færdige klokketavle kom til at hænge på siden af elevatoren i køkkenet, så det var ikke meget plads, jeg havde at gøre med.

 
Jeg troede, det ville blive et rimelig nemt projekt, men det trak tænder ud. Til gengæld er jeg umådelig godt tilfreds med slutresultatet, også fordi jeg faktisk har givet den mange flere detaljer, end jeg oprindelig havde planlagt. Selv snorene, der trækker i klokkerne, har jeg fået med, og selvfølgelig så også stangen, der går fra snor til klokkefjeder. De var faktisk ikke med i mine oprindelige planer for at gøre det nemmere for mig selv, men da jeg først var godt i gang, fandt jeg ud af, at det ikke ville besværliggøre processen synderligt, men ville tilføje enorm meget, hvad det "ægte" udseende angik. 

Jeg havde også bare tænkt mig, at selve tavlen skulle være et stykke sort pap, men jeg havde nogle papirtynde teaktræslister liggende, så jeg prøvede at klippe i dem med en mønstersaks, og det fik jeg et ret nydeligt resultat ud af, selvom det var mig fuldstændig umuligt at få en perfekt udskåret liste - tro mig, jeg prøvede! Lidt lak, så så rammen fornem ud.

Det "påskeæg" blev Mor ret så begejstret for. Og det ser godt nok også godt ud i køkkenet - jeg syntes i forvejen, køkkenet var ved at blive ret flot, men efter klokketavlen kom op, skal jeg godt nok love for, niveauet i køkkenet blev højnet!

 

 

Jeg er blevet færdig med at sætte lys op i køkkenet. De to forreste lamper har jeg lavet for 15 år siden af en isterning-golfbold, min kat havde at lege med. Da jeg kom til at træde på den, gik den i to dele, og pludselig så jeg nye muligheder i den!  For at ledningen ikke bare skulle forsvinde i et hul op i loftet, fandt jeg en messingroset, som jeg malede hvid, hvorved jeg endte med en fin lille stuk.

 

 

 

Det ufærdige køkken-hjørnebord, der mangler toppladen og diverse andre ting...

 

Jeg har endelig fundet løsningen på mit køkken-problem. Da Mor købte vort moderne dukkehus, fulgte der lidt møbler med, blandt andet samme hvide bord, som jeg havde planer om at bruge til køkkenbordet. Det bord, jeg hele tiden havde haft grumme planer med for køkkenet, brugte jeg faktisk i en kikkasse "Hjemmebag", som jo så nu er blevet "nedlagt".  Men da jeg nu stod med to borde af samme type, fik jeg pludselig en idé for at udnytte pladsen optimalt og virkelig kunne udnytte rummene: TO hjørneborde!  Både til køkken og bryggers!

Mor har i alle årene snakket om, at hun gerne ville have en hjørnebænk i køkkenet, som de havde i hendes barndomshjem, og skønt jeg gerne ville lave det for at glæde hende, kunne jeg godt se, at ligegyldigt, hvor den ville blive placeret, ville den æde pladsen, uden at vi rigtigt kunne udnytte det. Jeg har også haft problemer med bordet med vasken, som jeg gerne ville have ved køkkenvinduet, men som skulle forlænges. Lige pludselig var der SÅ mange brikker, der faldt på plads hos mig, og jeg vidste præcis, hvad jeg ville gøre!

 

Det meget firkantede skab med vasken savede jeg et godt stykke af bunden af og satte nogle fødder på, der passede til det hvide bord. Stænkpladen savede jeg af og satte som forlængelse af bordet, så vandhanen ikke kommer i konflikt med vindueskarmen. Bordkanten på skabet sleb jeg i facon, så det passer til det hvide bord. Selve det hvide bord savede jeg et stykke kant af, så jeg kunne sammenføje det med vaskeskabet. Herved fik jeg et ben "i overskud", som jeg brugte i min konstruktion af bryggersets hjørnebord. Skuffehullerne på nær ét på indersiden blev blændet med finérplade, hvor jeg også satte en plade på skabet op imod bordet, så det ikke kom til at se underligt ud, at bordpladen var blevet forlænget.

Nu mangler jeg sådan set "kun" at sammenføje dem, sætte finérplade på toppen, lakere al finéren, sætte vask (som jeg skal have lavet hul til afløb i) og vandhane på, sætte nye håndtag på og hvad der ellers skulle være af småting, der skal fixes, før det hele er færdigt. Men desværre gik gassen af ballonen, så det må vente...

 

 


Køkkengulvet er også endelig blevet færdig. Jeg skar fliserne i lidt mere end dobbelt størrelse end bryggersets og lagde dem forskudt for hinanden. Det var skam vældig fint, men når man stod og kiggede på den etage, så gulvene fuldstændig ens ud, og det var jo ikke lige den effekt, jeg gik efter...  Derfor endte jeg med at smøre hele køkkengulvet ind i lysegråt voks og pudse efter i nogle omgange, til jeg fik den effekt, jeg gik efter. Og både Mor og jeg er glade for det endelige udseende.

 

 

Buet flisevæg ved komfuret - kanten er lavet af koboltblå mosaiksten

Det har hele tiden været planen, at jeg ville lave en flisevæg bag komfuret af dette flotte tapet af hollandske fliser. På en køkkenhylde-"kikkasse" hos mig selv har jeg skåret kanten til, hvilket jeg også havde planer om her. Men for flere år siden købte jeg et lot med mange forskellige ting, blandt andet nogle fine mosaiksten i hvid, sort og koboltblå. Jeg var vild med dem, men kunne ikke komme på, hvad jeg kunne bruge dem til. Jeg har for nylig lavet flisevæg ved malerens toilet, hvor jeg brugte de sorte og hvide (hver og én!), og inspireret af en anden dukkehus-entusiasts køkken lavede jeg en bue i stedet for "hakker" ved fliserne. Tapetet lagde jeg klar film ovenpå, da det forhøjer effekten af fliser. Den hvide liste, der går igennem, går igennem hele køkkenet, så der er en smal hylde til at stille ting på overalt.

 

 

 


Tidlig udgave af køkkenet... 

 

 

 

Køkkenet anno 2006

 

 


Opdateret 11/05/2017

Besøg  
080013