Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Vort dukkehus

Elna og Jennies dukkehus - et projekt under udarbejdelse...De "fine" damer

 

Blå/sort diadem-dame

Denne smukke dame blev til, fordi jeg fik lyst til at lave diademet efter at have sit den svenske prins' bryllup og kronprinsesse Victorias smukke diadem. Diademet er lavet af snoet sølvtråd, der har fået lim på alle løkkerne og derefter er blevet dyppet i sølvglimmer, der derefter er rettet til, så det hele ikke bare blev én stor klump glimmer. I de største af løkkerne har jeg anbragt en sort swarowski-sten, så diademet passer til kjolen. Så lavede jeg også lige en diamant-halskæde med sort sten efter samme princip. Ørenringene er swarowski-sten med to bittesmå sølvkugler under.

Dukkens hår blev omarrangeret og studset, og de overflødige krøller blev brugt som pandehår og slangekrøller

Kjolen er lavet af noget yndigt bredt blondestof, som jeg har lagt oven på noget blankt sort stof. Men jeg tænkte, at det ville blive for meget af det gode, hvis det hele skulle være blonde, så jeg lavede et slæb, som jeg beklædte med udklippede blonder fra stoffet. Dette blev gjort ved at jeg kom lim på hver en tråd på blondens bagside, hvorefter jeg brugte en hel dag på at side og klippe de små detaljer ud. Til gengæld er slæbet de ømme fingre værd, for det løfter kjolen til et helt nyt stadie. Min hjerne var ikke lige oppe i fuld sving, da jeg lavede kjolen, så det hele er opfundet undervejs. Men det er jo også slutresultatet, der tæller, og jeg er synes, hun er yndig og nok ryger ind under kategorien "yndlingsdukker".  

Passende sko og en fin dame med sus i skørterne, så man kan se den støtte, jeg limede fast på hendes fødder

Skoene blev lavet med den blå blonde, som jeg beklædte hendes "porcelænssko" med. Dukken har stive ben, så derfor valgte jeg at lave en "stå"-plade, som jeg monterede direkte på hendes fødder.

"Før"-dukken og blonden under lim-proces

Dukken var som udgangspunkt såmænd meget sød, men det har altid irriteret mig, at hendes kjole lignede cowboystof og var lidt skæv i det, så jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg på et tidspunkt ville ændre hende. Desuden var hun jo magen til alle andres dukker, og når man nu "ka' selv"...

 Damer i lyseblåt og grønt
 


Blondine i lyseblåt

Et af mine nemmere arbejder, må jeg indrømme (læs tekst under rødhåret dame i grønt). Kjole, hat og paraply var fra en anden dukke og var helt i orden, dog valgte jeg at fjerne den voldsomme krave og lave en V-udskæring pyntet med lyserødt silkebånd, der passede til roserne på kjolen, og så fik hun også lige en diamantbroche.

Dukken var en billig dame, der havde blondt hår, men en skrækkelig frisure, rædselsfuldt tøj og svagelige arme. Frisuren blev ændret, tøjet fjernet og armene revet af, og så har hun ellers ligget længe. Nu satte jeg så arme på hende til start. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle stille op med hendes hår, for jeg havde samlet det i en knold i nakken, men problemet var, at det havde været fuldstændig klistret til med lim, og der stadig var lidt rester i, så knolden skulle ikke være for fremtrædende. Da jeg nu havde fjernet kraven på kjolen, satte jeg den rundt om hårknolden og fik derved et fint flow, samtidig med, at jeg camouflerede knolden lidt. Hatten, der sad latterligt på original-dukken, passede flot til blondinen, hvor jeg blot gav den lidt swung og en fjer. Og så var hun færdig! Dejlig nemt... men det tog nu godt nok alligevel lidt tid, må jeg indrømme, for jeg ER jo perfektionist...
Rødhåret dame i grønt

Okay, jeg indrømmer: denne dame tog noget tid at lave! Og så skulle jeg oven i købet ikke en gang lave dukken!

Nå, fra en ende af: jeg købte en flot billig dukke på QXL, men den blev ved med at genere mine øjne. Der var lavet én mega-slangekrølle, der gik hele vejen rundt om hendes hoved, og det så jo latterligt ud. Hatten sad også helt forkert, og hun så også helt forkert ud med makeuppen. Jeg fik så møjsommeligt pillet slangekrøllen af igen, hvorefter jeg klippede den i stykker, så jeg havde til pandehår og lidt slangekrøller ved ørerne, og det var meget pænere. Hatten fik et bøj, og makeuppen frisket op. 

Så havde vi hende ellers stående fremme et stykke tid, men hun blev ved med at skære mig i øjnene. Jeg spekulerede på, om det var det meget blanke stof i den lyseblå kjole, der generede mig, men til sidst blev jeg klar over, at den rødhårede dukke overhovedet ikke passede til kjolen. Makeuppen, jeg tidligere havde lavet, var også for voldsom, så det blev krattet lidt væk. Jeg tog hatten af hende og fandt en besynderlig strittot under den, som jeg med møje (og en smule piberenser som støtte), fik formet til en knold. Mor syntes vældig godt om hende, men hun kunne tydeligt høre på mig, at dukken irriterede mig, så da jeg spurgte, om det var i orden, at jeg gav dukken en anden kjole, accepterede hun med det samme.

Jeg havde længe haft planer om at lave en grøn spadseredragt til en rødhåret dame, så jeg så jo ligesom en rød tråd i dette. Dukken havde også så fint svungne arme og flotte ben, så jeg følte mig mere motiveret til at lave en rigtig flot kjole. Vi fandt noget stof hjemme hos Mor, og så gik jeg ellers i gang, da jeg kom hjem til Esbjerg. Det blanke stof med guldfrynserne er simpelthen noget foer, som jeg har trevlet kanterne af, så kun guldtråden var tilbage visse steder. Denne effekt blev jeg så begejstret for, at jeg brugte den til alt muligt: frynser på ærmerne, en lille frynse på brystkanten af kjolen, en masse lagfrynser på kjolefronten, frynser på hatten, frynser på paraplyen og en flot frynseafslutning på tasken. Jeg havde besluttet mig for at lave halværmer med et flot stof indenunder, så dette var jo en fed effekt at få med. Jeg havde egentlig tænkt mig et skød rundt langs kanten af jakken, men jeg bestemte mig i stedet for en tounure, som jeg altid har haft lyst til at lave. Hatten var en sort plastikhat med "fløjls"overside, som Mor havde købt nogle stykker af i en hobbybutik. Den beklædte jeg nu med frynsestoffet på begge sider og satte en rem på af det kraftige grønne kantebånd med guld i, der går igen i dragten. Det var dette kraftige bånd, der oprindeligt gav mig idéen med spadseredragten, for det var for voldsomt til en indendørskjole. Hendes hår var godt nok sat op i en knold efter noget bøvlen fra min side, men der var stadig lidt limrester ved kanten fra den fjernede hat. Dette skjulte jeg med et guldbånd, der blev afsluttet med svaj i nakken (hvor der manglede en anelse hår) samt en flot guldblomst for at samle det.

Jeg måtte også for første gang prøve at lave en paraply. Det gik da OK, men... nåeh ja, man lærer jo hen ad vejen. Både, hvad man skal gøre, og hvad man ikke skal gøre. Så næste gang går det nok lidt bedre, selv om jeg er nogenlunde tilfreds med resultatet.

Hen ad vejen har hun så også fået et slag, så hun også kan stå "ude" til vinter.
Ældre dame i mørklyngfarvet kjole

 


Så skete det endelig! 
Den mørklyngfarvede kjole, jeg oprindeligt lavede til "Bedstemor", men som jeg var nødt til at fjerne igen, da Mor så gerne ville have den oprindelige sorte kjole på hende, har endelig fundet en ejermand! 

Det har også givet mig grå hår, at have en kjole liggende, men uden dukke dertil! Jeg prøvede på et tidspunkt at sætte den på konditori-ekspeditricen, men hun var alt for ung til så "tung" en kjole. Så hun stod bare med den på et års tid, uden jeg kunne få mig til at flytte hende ind i dukkehuset, for hun var bare forkert på en eller anden måde... Til sidst fik hun jo så lavet sit helt eget tøj og blev noget så sød. 

Den mørklyngfarvede kjole lavede jeg oprindeligt af et par flotte trusser, der var mere flotte end behagelige; når man havde bukser på, der trykkede mod det flotte indsats, fik man ekstremt markeret aftryk på maven af mønstret, og det gjorde faktisk nas! Så der var ingen tvivl om, at trusserne skulle ryge ud, men det var ret fedt, at de så kunne bruges til noget ekstremt kreativt! Selv taske og hat blev der ud af det ubehagelige trussepynt!

Men jeg havde jo altså fundet ud af, at det ikke skulle være en ung kvinde, der skulle have kjolen på, så jeg holdt øjnene åbne og fik endelig fat i en ældre dukke... som jeg jo så øjeblikkeligt skilte ad! Det var nu også nødvendigt, for hun havde decideret pukkelryg og der var i det hele taget intet ved hendes fremtoning, der virkede flatterende. Det var ellers ærgerligt, for det var for en gangs skyld en dukke, der ikke havde porcelænshår, men hendes hår virkede så kunstigt, at jeg alligevel var nødt til at fjerne det. Æv! 

Jeg fik så opbygget damen og givet hende lækre underhylere, hvorefter jeg satte kjolen på hende, og denne gang sørgede for, at det blev permanent! Jeg kunne godt se, at det var alletiders kombination, men så gik min hjerne i stå, og jeg har siden haft hende liggende længe, hvor jeg ikke har kunnet finde ud af, hvilken frisure, jeg skulle lave på hende. Den skulle jo virke sammen med hatten. Det var irriterende at have en dukke liggende, der var så tæt på at være færdig, men alligevel drillede. 

Idag slog det mig så endelig, hvordan jeg skulle bygge håret op, og så gik jeg ellers igang. Puh, et bøvl at sno og snøre håret op, men det blev da rigtig flot, og det virker fint sammen med hatten. Jeg besluttede mig for, at hun skulle have en sølvkam i håret, hvor jeg tog en lille sølvstjerne, jeg havde liggende, og klippede i stykker. Det resterende stykke klippede jeg i to stykker og fik herved et par flotte ørenringe. Brochen, som jeg satte på kjolen fra starten, stammede fra en ødelagt kæde og var med lyserød "diamant". Jeg ville egentlig gerne have noget i både broche og ørenringe, der kunne passe til dette, og kom i tanker om, at jeg havde glimmerlim i alle mulige farver liggende, og voilà, så fandt jeg en farve, jeg kunne bruge, og det fungerede glimrende!

Nu var hun så endelig helt færdig, og da jeg fandt ud af, at jeg var ovenud tilfreds med hende og syntes, at hun så meget elegant ud, var jeg klar over, at processen var lykkedes. Hun var endelig færdig!!!


Opdateret 23/10/2015

Besøg  
080013