Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Projekter

Elna og Jennies dukkehus - et projekt under udarbejdelse...


 

Lamper

Da lamper til dukkehuset kan være en bekostelig affære, har jeg været i gang med selv at kreere en del af dem, både fordi det er sjovt at lave, men også for at spare penge. Disse hjemmelavede lamper kører i 4,5V, hvor jeg købte fatninger, ledning og pærer (også kertepærer) hos Coco & Co (der desværre ikke findes i Danmark mere. Det eksisterer stadig i Sverige, men har ikke nær det udvalg, de havde før i tiden ).

Vi har siden fået købt tonsvis af lamper hos Netto og Fakta, der en overgang solgte en hel masse billigt til dukkehuset. Mange af disse lamper var nogle, der kostede en mindre formue hos almindelige forhandlere, så vi købte godt ind. Og så lige lidt ekstra, når de satte dem på tilbud...

Firearmet lysekrone  og to væglampetter med dråbekrystaller


Jeg havde på et tidspunkt, som en af mine første kreationer, lavet en seksarmet lysekrone med stearinlys af messingtråd og guldkugler, som blev yderst vellykket, men var uden el. Men når det jo nu er meningen, at vi skal have el indlagt, så var det jo så træls ikke at have lys i den. Mor ønskede, at jeg skulle sætte el i den eksisterende lysekrone, men jeg kunne bare se alle de måder, det kunne gå galt på, og selv om det er flere år siden, jeg har lavet den, kan jeg godt huske, hvor bøvlet det var, og jeg ønskede ikke at komme til at ødelægge den. Efter at have tænkt længe over det, erklærede jeg, at der ikke ville komme strøm i den.

Den allerførste "lampe", jeg lavede til dukkehuset 

Mor blev naturligvis skuffet, så jeg lovede straks, at jeg skam nok skulle lave en ordentlig prismelysekrone til dukkehuset - med lys i! Jeg kæmpede en del med designet, der bare ikke ville, som jeg ville. Til sidst endte jeg med et grunddesign, der var tilforladeligt, men temmelig bred. Jeg mente dog ikke, jeg kunne tillade mig at klemme den mere. Gudskelov kom Mor på besøg, og efter en gang brainstorming ændrede lysekronen facon og jeg fik en masse nye idéer, og vupti, næste dag havde vi en ny lysekrone!

Og da jeg så alligevel var i gang, lavede jeg også lige et par lampetter til væggen!

 

 

Bordlamper

 

Egne kreationer af bordlampe (nr. 3 efter opskrift) 

1.
Guldbordlampen med blå glimmerskærm synes jeg er meget elegant. På messe havde Mor og jeg købt en masse messing-krimskrams, så jeg havde et godt udgangspunkt til at kreere med. Skærmen lavede jeg af plastik, jeg skar i facon og beklædte med noget blåt glimmerstof, jeg havde liggende. Den blev så afrundet med en bred guldkant forneden og en smal foroven.

2.
Petroleumslampen er jo en enkel kreation, men efter at have fået fat i en glasskærm, måtte jeg bare lave et eller andet med den! Og da alt jo ikke nødvendigvis skal være i messing, lavede jeg den med en sølvkugle. Den ser ikke ud til at ligge i den dyre ende, så den står oppe hos maleren.

3.
Den flotte guldlampe med prismer har jeg også selv lavet - dog efter opskrift. Vi købte et "samlesæt" på messe, hvor alting var i. Da jeg lavede den, syntes jeg dog, at der var alt for mange prismer i - der skulle hænge en prisme fra alle huller i kanten - så jeg lod i stedet tre prismer hænge i hver afdeling. Jeg brød mig heller ikke om det skarpe lys, der skinnede igennem hullerne i skærmen, så jeg fyldte dem ud med hvid perlemorsneglelak, hvilket jeg synes pynter gevaldigt. Jeg skal have den genopfrisket, inden den ryger ind i dukkehuset, for der er forsvundet lidt prismer hen over årene...

4.
Tiffany-bordlampen med firkantet skærm har jeg lavet skærmen af bøjeligt plastfolie og neglelak. Jeg faldt engang over opskriften på at lave en firkantet skærm på nettet, så det skulle da prøves! Resten er min egen opfindelse.

 

 

Loftslamper

 

Egne kreationer af loftslamper 

1.
Jeg har lavet en loftslampe, som er et forsøg udi Tiffany-lamper, som er blevet rigtig sød - lavet af låget fra en hårspray. Det indre er malet med hvid perlemorsneglelak og farverne, mens mønsteret og stregerne er blevet ridset ind i det yderste lag og malet op med sort neglelak. På den måde fik jeg lidt dybde i, så det mere ligner porcelæn.

2.
Modisten havde i mange år de to lamper i midten hængende over disken. De er lavet af en gammel isterninge-golfbold, hvilket beviser, at der ikke er det, man ikke kan bruge i dette univers.  Det var en bold, min kat havde fundet og legede med hjemme hos Mor, hvor jeg kom til at jokke på bolden, så der kom en revne i den. Herved så jeg pludselig dens potentiale.  Jeg halverede bolden og malede den med hvid perlemorsneglelak. Jeg fandt nogle sorte plastikdimser, som jeg brugte til at skjule fatningen til pæren med (de fik lige en guldkant og nogle guldprikker, bare for en god ordens skyld) og snoede ledningen, da ledninger anno 1900 oftest var snoede. Lamperne fik noget fint guldbånd på kanten, hvorefter de blev rundet af med nogle roser, jeg tegnede op med metallic tush.

3.
Den takkede loftslampe er et forsøg på at skabe noget, der skal ligne blyindfattet glas. Kanterne er måske lidt ujævne, men på dette tidspunkt var jeg novice og havde slet ikke de arbejdsredskaber, som jeg har i dag, så faconen blev lavet på den hårde måde. Lampen er malet indvendigt med hvid perlemorsneglelak og stregerne ridset op på ydersiden. Herefter blandede jeg en neglelak for at skabe den rigtige farve til "blyet" og malede oven på ridserne. Nutildags kan man få neglelakke i alskens farver, men det var ikke så nemt dengang (kors, jeg lyder gammel, men der er altså sket megen udvikling i verdenen, siden vi startede på vort dukkehus).

 

 

Standerlamper

 

De to første standerlamper er blevet "renoveret", den sidste har Mor og jeg kreeret

1.
Den første standerlampe er jeg rigtig begejstret for, da vi har en bordlampe magen til, som vi fik hjemme fra min Bedstemor. Jeg blev så glad, da jeg fandt den på QXL, så jeg blev noget lang i hovedet, da jeg fik den hjem, og det viste sig, at den flotte skærm ikke hvilede på en pære, men på en tandstikker!!!  Det var ikke det store problem at få trukket el i den, men jeg måtte lige vride min hjerne lidt for at få opfundet et stativ, skærmen kunne hvile på. Det har jeg nu også måttet gøre til mine bordlamper, men her var der en gevaldig afstand imellem lampen og fatningen. Men det lykkedes jo i sidste ende.

2.
En standerlampe, jeg har lavet, er lidt af en kombination, for selve lampestativet er fra min barndom, men den har mildest talt været ude for lidt af hvert, så den var ikke køn mere. Jeg har så fået vredet den lidt i facon, trukket el i den og lakeret den sort og lavet en flot skærm af noget krimskrams, som fik lidt flot "fyld" af neglelak. Jeg synes, den er blevet rigtig flot, og jeg elsker, at det var en lampe, jeg legede med som barn. 
 
3.
Den sidste standerlampe er et gammelt vedhæng til et fløjlsbånd, jeg havde som teenager (det var min første "voksen"-kæde), og som jeg var utrolig glad for og aldrig har kunnet få mig selv til at smide ud, da øskenen knækkede af - og nu fik jeg lavet en lampe ud af det! Jeg havde overvejet at lave en væglampet ud af den, men den var for flad og jeg kunne ligesom ikke overskue, hvordan den skulle laves. Da jeg på et tidspunkt viste den til Mor, blev hun vild med idéen, men efter en gang brainstorming blev den pludselig til en standerlampe! Den fik naturligvis også noget fyld af neglelak og så fik den sort bund, der hviler på sølvkugler og sort stang, der bliver brudt på midten af en sølvkugle, der har noget sølv blomster-krimskrams omkring sig. Oven på foden er en sort halvkugle, der også har noget sølv blomster-krimskrams på. Jeg elsker den lampe højt - både, fordi jeg synes den er hammerflot og usædvanlig, men især fordi mit højtelskede halssmykke fik en ny udnyttelse og et nyt "liv".

En anden standerlampe (ikke fotograferet, men står i musikværelset) er købt i en rodebunke, hvorefter jeg har trukket ledning med fatning i i stedet for den pære på ledning, hvor hele lampen skulle tages ud fra dukkehuset og have lagt ny ledning med pære på i tilfælde af pæreskift. Nu kan jeg bare skrue pæren ud og sætte ny i. Jeg shinede også lige metallet op og lakerede det, så det ikke bliver grimt at se på.
Den første standerlampe er købt i en rodebunke, hvorefter jeg har trukket ledning med fatning i i stedet for den pære på ledning, hvor hele lampen skulle tages ud fra dukkehuset og have lagt ny ledning med pære på i tilfælde af pæreskift. Nu kan jeg bare skrue pæren ud og sætte ny i. Jeg shinede også lige metallet op og lakerede det, så det ikke bliver grimt at se på. 


 

Lampe-ændringer

Den søde lille væglampe med stearinlys købte vi på den første dukkehusmesse, vi var på i Auning. Den hænger over barnesengen i soveværelset, så derfor skulle jeg tilpasse den efter soveværelsets andre lamper, der er i kobber. Så med lidt diskret kobbermaling passer lampen stadig fint ind og skriger ikke imod resten.

Loftslampen i kobber så bare kedelig ud med sin totalt hvide skærm, så jeg ville give den en diskret kobber-kant. Desværre kan sådanne elendige tusher have en tendens til at "bløppe", så jeg endte med en megabred kant og lidt fiddelihyt opad skærmen. Men jeg kan nu godt lide den alligevel... 

 

 

Udendørslamper

Til vort dukkehus har vi tre udendørs væglamper, der er nydelige, men bare ren sort metal. Vi blev enige om, at dem kunne jeg da godt shine lidt op, så de blev flottere at se på.


Jeg savede toppen af og limede 4 guld grønlandsperler fast i hjørnerne på en fin messing-krimskrams, hvorpå jeg monterede "stellet". Toppen fik en perle øverst og i alle hjørner, hvorefter jeg puttede det afklippede hoved af en messingnål ned i hver, så der ikke var noget hul. Jeg skar en krimskrams i 4 dele og bøjede det, så jeg kunne sætte det omkring fronten af bunden, som jeg afsluttede med en perle i forneden.

Stilen passer nu meget bedre til et hus fra det bedre borgerskab anno 1900. (Lampen er altså ikke skæv, det er pæren, der er pivskæv).

Det var faktisk et hulens til bøvl at få de sidste to færdige, for designet var lige en tand forskellig fra den første, jeg lavede, men forskellene var netop det, der gav problemerne.

"Stativet" var kun halv tykkelse af den første lampe, så der var ikke så meget at fæstne limen på, hvilket gjorde, at de gik fra hinanden tre gange, efter jeg havde lavet dem færdige. Da jeg endelig havde fået styr på det hele og samlede dem, viste det sig, at fatningen sad højere i disse to, hvilket også forklarede, hvorfor toppen i dem var hul. For det betød, at pæren stødte imod messing-krimskramsen og lamperne ikke kunne samles korrekt. Altså måtte jeg til at udbore messingpladen, hvilket var en kamp, og undervejs gik næsten det hele fra hinanden igen. Argh! Men nu er de endelig færdige, så nu glæder jeg mig bare, til de engang bliver monteret.

 

 

 

 

 

Opdateret 27/08/2017

Besøg  
080013