Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Vort dukkehus

Elna og Jennies dukkehus - et projekt under udarbejdelse...


 

Haven

Jeg har i flere år haft vildt meget lyst til at gå i gang med at lave haven, men Mor syntes, det var vigtigere, at jeg fik arbejdet på dukkehuset, hvilket jo også er korrekt.  Jeg har lavet bundpladen til haven, så den ikke sidder fast på vores kørende bund, men kan tages op i fornuftig arbejdshøjde og i det hele taget er til at komme til, så man kan gøre den ren. Når den er fritstående og i gang-højde, skal den nok komme til at samle en del skidt.  

 

Mor fyldte 85 år den 15. januar 2017, så derfor gik jeg lidt amok for at lave en storslået gave til hende, der ville glæde hende. Jeg stod og kiggede på dukkehuset, for at finde på et eller andet storslået. Et par tagplader med kviste på? Naaah, ikke ligefrem nogen fed gave, selvom dukkehuset mangler det voldsomt. 
Det blev så haven, der stod for skud, hvor jeg knoklede som en gal i 14 dage for at nå så meget som muligt. Jeg blev praktisk taget færdig med den - alle bedene er tilplantet, græsset er lagt, stakittet er bygget og malet... men kunne godt lige bruge et par lag maling mere, før det er helt færdigt. Men jeg løb tør for tid, så Mor måtte "nøjes".  Hun var vildt imponeret, både over haven, men også over, at jeg var nået så langt. Normalt tager et enkelt bed en uges tid, så jeg havde travlt! 

 

Mor med sin have  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

  

 

Den lille messingmølle har også været under kærlig behandling. Jeg fandt den på et marked for et par år siden, og da Mor altid har ønsket sig en mølle i sin have uden nogensinde at få det, kunne jeg da i hvert fald sørge for, at hun fik det i størrelse 1:12!

Jeg er bevidst gået efter at lade malingen fremstå lidt grov på den hvide del for at illudere træbrædder. Jeg syntes stadig, den var lidt for strømlinet, så jeg lavede nogle små lister og satte på. Så fik den en platform af marmorsten og blev tonet med brunt og grønt farvepigment hist og pist, så den ikke mere så så nymalet ud, men rent faktisk lignede noget, der står udendørs.

 

Jeg har taget masser af billeder, så bare rolig, I skal nok få lov at studere alle detaljerne, efterhånden som jeg får lagt billeder ind...

 

 

Havens tidlige år...

Jeg var lige nødt til at se, hvordan kongeliljerne passede ind i have-designet.  Men de var som skabt hertil ("fnis!" ) og passede helt perfekt foran det metalhegn, hvor jeg havde planlagt, de skulle stå. Jeg har desuden brugt en masse krudt på at save hegnspæle ud til det hegn, vi skal have omkring en del af haven og har her på billedet lagt dem op for at få en idé om, hvor mange, jeg skulle bruge. 

 

Havens stenmur er endelig færdig! Det begynder at ligne noget...

  

Stenmur og -gulv under udarbejdelse 

Men nu er jeg så endelig kommet i gang med haven! Jeg har fået lavet stenmuren i hjørnet, hvor jeg har lavet muren i MDF-plade og "gulvet" i masonit. Begge dele har fået malet kanterne med forskellige gråtoner, så det passer sammen med stentapetet, jeg har sat på.  

Messinglågen i stenmuren var egentlig tænkt som den ene del af en dobbeltdør, men det gav mig så mange vabler at lave den, at jeg blev enig med mig selv om, at den skulle bruges på anden vis. Så efter at have ligget brak i vildt mange år, bliver den nu brugt som en lille havelåge.  


Men min stakkels havelåge er gået i småstykker.  Jeg lavede den for 13-14 år siden. Det er messing, loddet sammen med loddetin og forstærket med superlim. Men jeg var temmelig hård ved den, da jeg satte det hele sammen, og pludselig blev jeg opmærksom på, at den manglede smådele. Da jeg tjekkede, begyndte den at rasle helt fra hinanden.  Jeg kunne godt begynde at lodde på den igen, men jeg tror helt ærligt ikke, at det vil holde. I stedet har jeg savet et stykke plexiglas ud med min nye Proxxon ministiksav (den er pragtfuld!), som jeg så vil lime døren fast på. Jeg vil prøve at lave det, så man stadig kan åbne døren, men i sidste ende handler det jo om at få samling på tropperne igen! 

 

Vi har fået fat i et yndigt forårsblomsterbed, som jeg er dobbelt begejstret for, da jeg selv havde regnet med at måtte til at mosle med at lave det, da det var et "must" at få bede, der kan udskiftes efter årstiden.

Fuglehuset har jeg lige haft under behandling, da jeg har klippet små stykker sandpapir og klistret på de 6x4 niveauer, taget er bygget op i. Det blev hammerflot, men er absolut ikke enden på det, da det skal males, når vi engang har fået malet det store hus (vi skal først se, hvordan fuglehuset ser ud sammen med det, før vi beslutter os for farver). Der skal også være et bed omkring og lidt planter, der snor sig opad. Jeg har også fået fat i nogle fugle, så det ikke ser kedeligt ud.

 

 

Guldfiskedam med pumpe og spand

En del af dukkehusets have. Den er lavet af en gammel kobber-blyantspidser, der bestod af pumpen og spanden på en fod. Pumpen er blevet malet og spanden beklædt med ganske tyndt træ (og mange stykker af det!!!). Klippeformationen er bygget op i sølvpapir og stampet godt fast i dammen og ved fundamentet for pumpen. Så lavede jeg en blanding af akrylmaling og lim, som jeg malede klippen med. Herefter duppede jeg med flere forskellige farvetoner for at få klippen til at se naturlig ud. Derfor sørgede jeg også for at gøre klippen lidt grøn og anløben der, hvor vandet løber nedad og ned i dammen. Bunden af dammen er malet i flere mørke farvetoner, der bliver mørkere, jo mere vi nærmer os midten for at skabe illusionen af dybde. Guldfiskene er lavet i fimo med lidt neglelak-detaljer. Jeg kom lidt grønt og sten i vandet, for at skabe liv. Så blev pumpen monteret og dens bund camoufleret med samme blanding af maling og lim som resten. 

Herefter var det ved at være tid til vanddetaljerne. Jeg prøvede for første gang at bruge Scenic Water, der bliver nærmest som en fast gelé, men var meget nemt at arbejde med.  Jeg havde taget noget meget fint bobleplast (af den slags, man ikke kan punktere) og klippet i fine små stykker. Jeg limede en bunke fast forneden af "vandfaldet" og lidt opad klippen, for at skabe illusionen af brus og liv i vandet. Spanden fyldte jeg Scenic Water i op til kanten og proppede derefter en masse småstumper af bobleplasten i. Ovenpå anbragte jeg en lille top i samme materiale, hvor jeg havde siddet og flået i det og derved fået nogle småstrimler, der strittede ud derfra. Pumpen fik en tynd strimmel plasttråd i, hvor jeg sørgede for at få den rette facon, før jeg limede den fast. Herefter begyndte jeg at komme Scenic Water op i tuden af pumpen og lod det glide nedad plasttråden. Men da det nærmest var som vand, sad jeg et stykke tid til det begyndte at stivne og trak dråber opad tråden igen nede fra spanden for at få det rette look. Jeg lod vand rende ud over frontsiden af spanden og videre ned i dammen, hvor jeg sørgede for at få dækket alle bobleplaststykkerne og trykkede dem lidt fladere undervejs. Så sørgede jeg ellers for at fylde dammen, så alt var dækket godt.

Det hele blev rundet af med, at jeg i forskellige fordybninger i klippen anbragte små stykker af noget gummiagtigt mos, jeg har liggende. I en gavepakke fik vi engang forskellige gyselige blomster, som jeg virkelig ikke kunne se, hvordan vi kunne bruge. Men nu fik jeg en idé, der selvfølgelig omhandlede at splitte en af dem ad.  Den var fuld af små bitte tråde, der oppe i toppen havde nogle blå halvgennemsigtige kugler. Jeg klippede alle trådene af dem og sad derefter møjsommeligt og klistrede dem enkeltvis ned i mosset. Et hulens til bøvl, men til gengæld blev jeg vældig tilfreds med resultatet. Og jeg eeelsker altså bare vor nye lille guldfiskedam.  Den er blevet præcis, som jeg ville have den, og der er et utroligt liv i vandet, der bare ser totalt ægte ud på fotos. Og det hele kom sig af, at Mor og jeg sad og diskuterede, hvordan vi ville have haven opbygget. Jeg havde hele tiden regnet med at lave et lille blomsterbed omkring pumpen, men lige pludselig deklarerede fruen, at hun ville have en guldfiskedam. Så det måtte jeg jo så til at finde ud af at lave...

Jeg har så desværre en træls tilføjelse, da det viser sig, at Scenic Water ikke er til at stole på.  Allerede efter 1-2 uger var der sket voldsomme ændringer, og efter nogle måneder var disse endnu værre. Først lagde jeg mærke til, at "vandet" ved bunden af spanden var ved at trække tush-farven, som jeg havde malet træet med, ud, så det var ved at blive brunligt. Derudover var "vandet", jeg havde ladet løbe ned ad siden på spanden nærmest forsvundet og strålen fra pumpen blevet tyndere. Men meget værre var, at "vandet" var svulmet voldsomt op, så det stod op i en pukkel fra spanden og var lige ved at gå over kanten i dammen og også her så svulmende ud. Desuden var der ved at opstå misfarvning i dammen, da geléen var ved at trække farve ud af de ting, jeg havde puttet ned i.

Efter nogle måneder har jeg set flere ændringer, da strålen fra pumpen er ved at blive rødlig, fordi geléen også er gået i kemisk forbindelse med den røde oliemaling. I dammen er misfarvningen nu så voldsom, at halvdelen af "vandet" har ændret farve. Så selvom det var nemt at arbejde med, så var det altså noget l*** til denne opgave. Æv!  

 

 

Jeg har bare så mange projekter på bedding, og mon ikke jeg skulle prioritere dukkehuset som det næste...?!?

Jeg skal i hvert fald have lavet en blåregn, der skal være ved siden af døren ind til Modisten. Det var et helvede at sætte murstenstapetet op på siden med dør og vindue, for tapetet udvidede sig, da det blev fugtigt af limen, så jo mere, jeg fik sat fast, jo mindre passede resten. Og med mursten er det altså nødvendigt, at de følger en lige linie, for ellers ser det ganske forfærdeligt ud. Så jeg måtte til at rive i tapetet omkring både dør og vindue (for når det først er blevet fugtigt, kan man hverken skære eller klippe i det), så i sidste ende fik jeg det til at passe. Men det har jo efterladt "revner" i muren, der kan dækkes med en blåregn. Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville prøve at lave sådan et træ på et tidspunkt, for de er vildt flotte, jeg havde bare ikke regnet med, at jeg blev tvunget til det... 

      

 

 

Opdateret 23/02/2017

Besøg  
068193